Evcil Hayvanlarda bulunan parazitler

Evcil Hayvanlarda bulunan parazitler

Kedi ve köpekler, yaşam alanlarında insanlarla birlikte yaşıyorlar. Bunların bazıları sokaklarda başıboş, bazıları da evcil hayvan olarak evlerde yaşıyorlar. Bu hayvanlar kendi başlarına yeterli temizliklerini yapmadıkları için tüylerinde yaşayan kene, pire gibi asalak hayvanlar insanlara geçebiliyor. Bu asalakların yanı sıra, insan sağlığını olumsuz etkileyecek parazitler de geçebiliyor.
Kedi ve köpeklerde sadece asalak hayvanlar bulunmuyor. Bu hayvanların iç organlarında tenya, solucan ve tek hücreli parazitler bulunuyor. Sanıldığının aksine, evcil hayvanlarınızın tüylerinin size –özel bir rahatsızlığınız yoksa- bir zararı yoktur. Asıl zararı, bu tüylere yapışmış olan parazit yumurtalarıdır. Hayvanlar yeterli temizliği ve hijyeni taşımadıklarında, bu yumurtalar sizlere bulaşıp, hastalanmanıza yol açıyorlar.

Kedi ve Köpeklerde Parazit Nedir, Ne İşe Yarar?

Kedi ve köpekler, genellikle çiğ et ve ne bulurlarsa yedikleri için, vücutlarında birçok parazit bulunabiliyor. Bunlar tek (protozoanlar) veya çok hücreli (metazoalar) canlılar olarak ayrılıyorlar. Bu parazitler ya doğuştan ya da beslenme şekline göre hayvanlara bulaşıyorlar. Tenya, solucan, kurtlar evcil hayvanlara konakçı olarak yerleşirler ve canlının üzerinden beslenirler. Genellikle, solunum, sindirim sistemi, dalak gibi iç organlara zarar verirler. Leptospiroz hastalığı köpeklerde ateş, hematüri, sarılık, karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açıyor.

İç ve Dış Parazitler Nelerdir?

Birçok kedi ve köpek yaşamlarının bir evresinde bir ya da daha çok kez bağırsak paraziti istilasına uğruyorlar. Bazıları doğuştan taşıyor, bazıları da ilerleyen dönemlerde alıyorlar. Parazitlerin tek ve çok hücreli olmak üzere farklı çeşitleri bulunuyor.
İç Parazitler; Tenya, kancalı kurtlar, kamçılı kurtlar, yuvarlak solucanlar, ince-kalın bağırsak kurtları, kalp kurtları doğuştan veya daha sonra dışarıdan alınan parazitlerdir.

* Tenyalar; Yassı kurtlar olarak bilinen bu parazitler, bazı durumlarda birkaç metreye kadar büyüyebiliyorlar. Hayvanların ince bağırsağında yaşarlar. Çiğ et, kuş-fare ve pire yoluyla da hayvana bulaşıyorlar. Hayvanda ishal ve kilo kaybına yol açıyorlar.
* Yuvarlak solucanlar; Yuvarlak solucanlar beyaz renkli küçük spagetti parçaları gibi olup, uzunlukları 2,5-7,5 cm arasında değişiyor. Yavru köpek ve kedilerde en sık görülen parazit türüdür. Doğuştan, anne sütüyle veya diğer hayvanların dışkı yoluyla hayvanlarınıza bulaşabiliyor. Hayvanın dışkısında yuvarlak şekilde kıvrılmış gibi görebilirsiniz.
* Kancalı kurtlar; Hayvanın bağırsak duvarın yapışıp, bağırsak dokusundan ve kandan besleniyorlar. Çiğ et, kemirgen avı veya parazitli dışkılar yoluyla hayvana bulaşıyor. Köpeklerde, anneden yavruya doğumla geçebiliyor. Gözle görülmediğinden ancak mikroskop yoluyla tespit edilebiliyorlar. Yavru kedi ve köpeklerde kan kaybına yol açabiliyorlar. Bu parazitler minik, beyaz renkli, ince ve ağızları kanca görünümündedirler.
* Kamçılı kurtlar; kalın bir başa ve kamçı benzeri karakteristik bir kuyruğa sahiptirler. Yetişkin olanları kalın bağırsakta, diğerleri ince bağırsakta yaşarlar. Bağırsak duvarına yapışarak, doku ve kanla beslenirler. Başlarını bağırsak içine yerleştirerek, bağırsak zarına hasar verirler. Enfekte olmuş hayvanların dışkıları yoluyla evcil hayvanlara bulaşıyorlar.
* Bağırsak kurtları; uzun, yassı bir banda veya şeride benzeyip, iki kısımdan oluşurlar. Yetişkin olanları ince bağırsakta yaşıyorlar. Kurt olgunlaştığında yumurtalarını bırakıyorlar. Bu yumurtalar da dışkı yoluyla dışarı atılıyor. Bu yumurtalar, sürünen ufak ve beyaz pirinç tanelerine benziyorlar.
* Kıl kurtları; 3 aylıktan büyük yavruları etkiliyorlar. Yetişkin olanlar kalın bağırsakta yaşıyorlar. Bağırsağa yumurta bırakarak, yayılıyorlar. Yumurtalar, enfeksiyona sebep olduktan 3 hafta sonra dışkı yoluyla atılıyorlar. Anneden yavruya veya eneksiyonlu hayvanın dışkısı yoluyla bulaşıyor.
Kalp Kurtları; enfekte olmuş köpeklerin ve kedilerin pulmoner arterlerinde ve kalplerinin sağ tarafında yaşarlar.
Yetişkin kalp kurtları beyaz, ince, ipliksi (veya ip şeklinde) bir şekle ve konik bir başa sahiptirler. Uzunlukları 12-30 cm arasında değişiyor. Ancak enfekte olmuş hayvanların içerisinde yaşadıkları için asla görünmezler.

Enfekte olmuş sivrisineğin ısırması yoluyla bulaşıyorlar. Solunum yollarını etkiledikleri için çok tehlikeli parazit türüdürler.

* Akciğer kıl kurdu; Özellikle köpekleri çok etkileyen ve ölümcül olabilen bir parazittir. Akciğer kıl kurdu, kalp ve pulmoner arterlere yerleşiyor. Yaklaşık 2,5 cm uzunluğunda ince kurtlardır. Hayvanın iç organlarında ve dışkılarında görmeniz imkânsızdır

Acil Servis 7/24

Her zaman, gece gündüz demeden, küçük dostlarımızın bir an evvel sağlığına kavuşmaları için günün 24 saati hizmet vermekteyiz.